Her er 3 moderne måder at spise på
Der findes et hav af måder at spise på, og vi danskere er blevet mere og mere bevidste om, hvad vi putter i munden – og hvad vi ikke gør. Der findes en masse forskellige betegnelser for, hvordan folk vælger at spise, og imens nogle tror på, at veganerlivet er den rette vej, spiser andre efter paleo-diæten. I dag kan du være alt fra vegetar, fleksitar og pescetar, og alle har deres helt særlige regler for, hvad man må spise. Sensekost, juicekur, Atkins og 5:2 er også meget oppe i tiden, imens andre mennesker spiser efter sin blodtype, stofskifte eller stjernetegn. En helt anden type mennesker forsøger måske at sænke deres kolesteroltal gennem kosten, og andre igen sværger til LCHF-kuren. Vi lever alle forskelligt, og det kan være temmelig vanskeligt at finde rundt i danskernes mange forskellige spisevaner. I denne artikel præsenterer vi dig for 3 af de mest populære måder at spise på lige nu.
Vegetar
Flere og flere danskere vælger at prøve kræfter med vegetarisme, ofte på grund af dyrevelfærd eller på grund af hensynet til klimaet, som vi efterhånden har lært, belastes meget af vores kødproduktion. Mange mennesker i dag forsøger at undgå animalske produkter som kød, mælk, æg og fisk i deres kost, og for dem er grøntsager, frugt, nødder og korn hovedingredienserne i deres kost.
Vegetarer spiser hverken kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr, og nogle vegetarer forsøger helt at undgå alle former for mejeriprodukter og æg. Da vegetarernes kost er plantebaseret, er bønner, linser og bælgfrugter meget vigtige, fordi de fungerer som hovedkilden til det protein, som vegetarerne ikke får fra kød. Hvis du har lyst til at vide mere om livet som vegetar, så findes der et hav af dokumentarer på området. Måske du kan finde én på online-tjenesten Couchtuner. Med Couchtuner kan du finde et hav af film, serier og dokumentarer i høj kvalitet, som du kan streame gratis. Har du lyst til selv at prøve kræfter med vegetarmad, finder du en masse forskellige vegetariske opskrifter på nettet.
Stofskifte
Der findes mange symptomer på, at ens stofskifte er i ubalance, eksempelvis træthed, manglende overskud, bedrøvelse, glemsomhed, vægtproblemer, ømme muskler og koncentrationsbesvær. Nogle mennesker mener, at man selv kan gøre en masse på at påvirke sit stofskifte i en positiv retning, blandt andet ved at spise på en særlig måde. Alt efter, om du vil hæve eller sænke dit stofskifte, skal du spise noget bestemt – i hvert fald hvis du spørger disse mennesker. Søger du på nettet, kan du finde flere informationer om, hvordan du spiser efter dit stofskifte.
5:2
Mange kender 5:2 som en form for fastekur, hvor det gælder om at tabe sig. Men nogle mennesker bruger også 5:2-kuren til at lære at mærke efter i sig selv, hvad deres krop har brug for.
I 5:2 handler det om, at man 5 dage om ugen spiser, som man plejer, og på de 2 andre dage indtager man kun meget få kalorier. Derfor opfattes kuren af mange som faste.
Én af grundene til, at kuren er blevet så populær over de senere år, er, at hvis man ønsker at tabe sig, så muliggør 5:2, at man stadig kan deltage i sociale sammenhænge, man plejer, og man behøver ikke sidde og takke nej til en masse lækker mad. Med 5:2 kan man nemlig nemt planlægge sine fastedage, så de ikke ligger lige oven i et socialt arrangement.
Er du stadig forvirret omkring, hvordan du bør spise for at holde dig sund, så er vores bedste tip, at du følger Fødevarestyrelsens officielle kostråd.