LCHF kur

LCHF er et akronym for Low Carb High Fat, som i bund og grund betyder få kulhydrater meget fedt. Mere konkret betyder det, at du ikke spiser stivelsesholdige produkter – pasta, kartofler, korn – og sukker, men til gengæld spiser grøntsager, kød og naturligt fedt. På den måde kan du tabe dig.

Men det er ikke bare en kur, det er kostomlægning og for en del mennesker en måde at leve på – hver dag!  Men hvordan kommer du i gang? Det gør du selvfølgelig ved at lave måltider – morgenmad, frokost, snacks og aftensmad efter LCHF-principperne. Find masser af LCHF opskrifter her hos HurtigMums.dk.

Hvad er LCHF, og hvorfor spise på den måde?

De fleste begynder på Low Car High Fat, fordi de gerne vil tabe sig. Andre gør det for at undgå gluten, som der ikke er meget af i denne kost, da du ikke spiser brød, pasta, morgenmadsprodukter – ikke engang de glutenfri – osv. Endelig er der også dem, der lever efter principperne for at leve sundt og for at holde en sund vægt.

Det er nemlig bevist, at hvis du spiser et fåtal af kulhydrater, flere proteiner og endnu mere fedt, så kommer kroppen i det, det kaldes ketose – det betyder kort fortalt, at den forbrænder fedt i stedet for glukose, og derfor stabiliseres vægten.

Vægttab hvor hurtigt?

Hvor hurtigt du taber dig, afhænger af, hvor få kalorier du indtager, i forhold til hvor mange kalorier du forbrænder. Nøjagtigt som med alle andre slankekure.

Hvad må jeg spise?

Det lyder måske meget nemt at sige, at du skal holde dig fra kulhydrater og holde dig til fedt. Men hvilke kulhydrater og hvilken slags fedt?

Så her får du en liste over, hvad du skal spise dig mæt i, hvis du vil spise få kulhydrater og meget fedt.

  • Grøntsager – ikke kartofler – masser af dem og helst dem, der vokser over jorden og kun et meget lille forbrug af rodfrugter eller slet ikke.
  • Kød – og du behøver ikke skære fedtkanten af – fjerkræ, fisk og æg. Vælg gode produkter (økologi og dyrevelfærd).
  • Fede mælkeprodukter, som piskefløde, cremefraiche 38 % og græsk yoghurt 10 %, samt fede oste.
  • Nødder og bær i begrænsede mængder.
  • Naturligt fedt, smør og olier med lavt indhold af Omega 6 fedtsyrer – oliven- og kokosolie.

Hertil må du drikke vand, danskvand, kaffe og te.

Hvad må jeg ikke spise?

Når det så er sagt, så er det måske også rart at vide, hvad du skal holde dig fra. Selvom det jo lidt giver sig selv, at det er alt det andet, så får du en liste her.

  • Kornprodukter – mel lavet på korn, brød, ris, pasta, havregryn, cornflakes og andre morgenmadsprodukter.
  • Sukker – slik, is, kage, sodavand, saftevand osv.
  • Øl – det er lavet på korn
  • Blandingsprodukter, som margariner af forskellige afarter, olier med højt indhold Omega 6 fedtsyrer, som majs-, solsikke-, vindruekerne-, tidsel- og sojaolie, palmin og transfedt.
  • Tilsætningsstoffer, som kunstige sødemidler, de fleste lightprodukter.

Frugt kan spises i moderate – meget moderate – mængder. Se på frugt som på dessert eller fredagsslik. Sukker er sukker, ligegyldigt hvor det kommer fra – og der er naturligt sukker i frugt.

Når du spiser kost efter denne nærmest omvendte madpyramide, kan du også undgå andre lidelser, som har med kosten at gøre. Faktisk er der en del lighedspunkter mellem ”tilladte” og ikke ”tilladte” produkter, hvis du spiser LCHF, og hvis du spiser glutenfrit, eller hvis du er på diæt pga. irritabel tyktarm – den diæt, der hedder Low FODMAP.

Mættet og umættet fedt

Den opmærksomme læser er selvfølgelig allerede nu bekymret over, at kosten her indeholder mættet fedt – meget mættet fedt, og det er jo det usunde fedt. Tidligere troede man nemlig, at der var en forbindelse mellem indtaget af mættet fedt og hjertekarsygdomme.

Men de seneste års forskning viser, at det alligevel ikke er helt sådan fat. Risikoen for hjertekarsygdomme er til gengæld større, når det mættede fedt erstattes med raffinerede kulhydrater (sukker, hvidt brød, hvide ris og pasta) eller med plante olier med et højt indhold af Omega 6.

Sådan får du succes med LCHF

For at få succes med en kur med lavt indhold af kulhydrater, er det vigtigt, at du ved, hvilke produkter og råvarer, der indeholder kulhydrater – ellers er de svære at styre uden om.

Du bør nemlig kun spise mellem 20 og 50 g kulhydrater om dagen. Det er ikke voldsomt. I 100 g rå kartoffel – det svarer til en stor kartoffel – er der godt og vel 18 g kulhydrater. Så det er ikke mange fejlvalg, du skal foretage, før du har oversteget det anbefalede indtag.

Læg ikke for hårdt ud. Start med at indtage måske 30-50 g kulhydrater om dagen. Nogle kan få det skidt, hvis de tager en kold tyrker og skærer for kraftigt ned til at starte med.

Skel også til, hvor du får mere volumen for pengene (kulhydraterne). For selvom tomater f.eks. kun har et kulhydratindhold på knap 6 g pr. 100 g og grønkål har godt og vel 10 g pr. 100 g, så bliver du nok mere mæt af 50 g grønkål end af en stor tomat.

For husk, at stadig gælder det også, at du kan blive fed af al kost, bare du spiser nok af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *