Amning og vægttab

De fleste kvinder tager på i løbet af graviditeten og nogle mere end andre. Som udgangspunkt skal man som kommende mor forvente at vægten øges med omkring 10 kilo i løbet af de 40 uger, graviditeten varer.

De ekstra kilo er fordelt på både barn, moderkage, fostervand, øget mængde brystvæv og de små fedtdepoter en slank og veltrænet krop vil have brug for at opbygge. Depoter, som er vigtige for den forestående amning.

Er kroppen i forvejen blød, vil man ikke have behov for at opbygge ekstra fedtdepoter og vægtøgningen vil derfor være en smule mindre – ligesom kvinder der venter et stort barn også helt naturligt vil ende med at have taget mere på, end kvinder, der føder et lille barn.

Under alle omstændigheder vil en vægtøgning være forventelig og det samme vil ønsket om at bringe vægten ned på det normale niveau, når fødslen er overstået.

Men hvordan griber man det an? Og hvordan kan amning og vægttab kombineres på en måde, der er sund for både mor og barn? Det får du 5 gode råd til her.

Vent med vægttabet til din amning er etableret

Særligt i starten kan amningen være letpåvirkelig og mængdemælken naturligt svingende. Vil du gerne have succes med amningen, anbefales det derfor, at du venter med at påbegynde arbejdet med et vægttab, til amningen er etableret.

Gør du ikke det, risikerer du at forstyrre kroppens mælkeproduktion, hvilket i værste fald kan betyde at dit barn ikke får den mængde mælk, der er brug for. Det kan i sidste ende medføre, at du må opgive amningen.

Du giver med andre ord både dit barn og selve amningen den bedste start, hvis du venter med vægttabet, til det er blevet hverdag i livet med den lille ny.

Undgå restriktiv kaloriereduktion under amning

De fleste er klar over, at et vægttab som udgangspunkt handler om at indtage færre kalorier, end kroppen forbruger. Sådan forholder det sig naturligvis også, når man ammer.

Mange bruger forskellige app’s til at udregne kaloriebehovet og efterfølgende tracke indtaget af kalorier måltid for måltid. Det er en nem måde at lære sig selv at spise mindre mængder på – og tage sundere valg for at få mængden af mad til at stemme med det anbefalede kalorieindtag.

Når du ammer, skal du dog være opmærksom på, at kroppen har brug for flere kalorier, end hvis du ikke ammer. Som udgangspunkt har du brug for mellem 350 og 475 ekstra kalorier om dagen, når du fuldammer. Det svarer omtrent til et ekstra velafbalanceret mindre måltid.

Som ammende bør du derfor lægge 400 kalorier til det kaloriebehov, din app eller onlinetjeneste udregner på baggrund af din højde og vægt. Samtidig bør du sigte mod det lavest mulige vægttab på ugebasis. Så risikerer du ikke at stresse kroppen.

En gennemsnitlig kvinde har brug for 2000 kalorier i døgnet. En ammende kvinde, der ikke ønsker at tabe sig, men blot leve balanceret, har således brug for omkring 2400 kalorier i døgnet.  Vil du gerne tabe dig, skal du i stedet indtage en lille smule mindre end dette.

Lyt til kroppen

Du skal ikke gå rundt og være sulten, når du ammer. Heller ikke selvom du gerne vil tabe dig.

Det kan dog være en udfordring at nøjes med 2400 kalorier i døgnet, særligt når man ikke sover optimalt – hvilket de færreste nybagte mødre gør. Især de vågne nattetimer kan være en udfordring. Både fordi man er træt, samtidig med at sulten melder sig og overskuddet til at finde sunde alternativer til en midnatssnack frem er lille. Samtidig har man måske brug for hurtig energi og fristelsen til at kaste sig over slikskabet er derfor stor.

Du kan hjælpe dig selv ved at have gjort en sund snack klar i løbet af dagen, som du bare skal tage ud af køleskabet, når nattesulten melder sig.

Er det stadig en kamp for dig, så tag sunde valg hver gang det er muligt for dig – og vent med det aktive arbejde med et vægttab, til dit overskud er tilbage og nattesøvnen er blevet mere stabil.

Pas på med hård træning, når du ammer

Hvis du ikke er vant til at træne, skal du forvente, at det tager lige så lang tid for kroppen at komme sig helt over en graviditet, som selve graviditeten varer: 9 måneder.

Det betyder naturligvis ikke, at du ikke kan påbegynde træningen inden. Det kan du sagtens og det bør du også. Men lyt til dig selv. Hvis noget gør ondt, så stop op – og pas især på mavemusklerne og bækkenets muskulatur som kan være særligt medtaget.

Husk også at tage ekstra hensyn, hvis du har fået kejsersnit eller på andre måder oplevede et indgreb i forbindelse med fødslen. Spørg din læge eller fysioterapeut, hvis du er i tvivl. Det er nemmere at forebygge end reparere.

Planlæg træningen så den passer til amningen

Der er bundet mange affaldsstoffer i kroppens fedtvæv og ved fedtforbrændende aktiviteter, vil disse affaldsstoffer passere over i blodet. Det gør de, fordi kroppen gerne vil af med dem og det sker blandt anden gennem såkaldt sekretion.

Når kroppen producerer mælk, er der netop tale om sekretion og de affaldsstoffer der passerer rundt i blodbanerne vil derfor også til en vis grad udskilles i modermælken. Særligt efter intensiv træning vil mængden af affaldsstoffer være større end normalt.

Vil du gerne beskytte dit barn bedst muligt mod den midlertidigt øgede koncentration af affaldsstoffer, kan du sørge for at undgå amning den første time efter din træning. Det gør du ved at ”amme barnet af” inden du går i gang.

Skulle dit barn undervejs blive sultent eller tørstigt, skal du dog ikke fortvivle: Fordelen ved modermælk overskygger langt de ulemper, der måtte være ved at amme barnet under eller efter træning.

Alternativet er i øvrigt i sidste ende modermælkserstatning baseret på komælk og i affaldsstofsammenhæng har koen heller ikke gået rundt på en tilsætningsstoffri jord. Begræns dog amning under træning, når du kan – og gennemfør dine amninger med god samvittighed, når den spontane sult hos babyen melder sig.

Har du brug for flere tips til livet som nybagt mor? Så kan du finde dét – og meget andet – på 100hjerter.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *