Miniguide om fortykningsmiddel

Fortykningsmiddel er et betydningsfuldt pulverprodukt for personer med synkebesvær, der kan anvendes i både mad og i drikke.

Er du eller et familiemedlem ramt af dysfagi, er der brug for både produkter og gode tiltag i hverdagen, som kan hjælpe personen med synkebesvær til at få størst muligt glæde ved mad og drikke.

Herunder finder du en miniguide, som fortæller om, hvordan det bedste fortykningsmiddel virker, og du får gode råd til korrekt dosering af pulveret.

Hvordan vælger jeg det bedste fortykningsmiddel?

Det har stor betydning for mad- og drikkeoplevelserne, at du går efter høj produktkvalitet, når du køber fortykningsmiddel. Der findes mange forskellige udgaver, og de varierer i egenskaber og kvalitet.

De bedste produkter er dem, som:

  • Kan bruges til både mad og til drikke
  • Kan tåle at blive opvarmet og frosset ned
  • Ikke påvirker smagsoplevelsen
  • Opretholder sin konsistens i munden og ikke nedbrydes af spyt

Det er vigtigt for at undgå fejlsynkning, at produktet ikke kan nedbrydes af spyt. Hvis maden eller væsken ændrer karakter og konsistens i munden, kan personen med synkebesvær risikere at få sværere ved at synke. Derfor skal dit produkt opretholde konsistensen på maden eller væsken, når pulveret tilsættes.

Dette sikrer du dig ved at vælge produkter med amylaseresistente egenskaber.

Vælg imellem forskellige produktstørrelser

Du kan finde fortykningsmiddel i forskellige mængder. Produkterne fås fra 400g og op til 2kg. Det er muligt at opbevare kvalitetsprodukter i op til 14 måneder efter produktionsdato.

Hvis det er første gang, du skal købe produkt til fortykning af mad og væsker, kan det være praktisk at starte med at købe produkter i 400g eller 500g.

Hvis du allerede er vant til livet med synkebesvær enten hos dig selv eller et familiemedlem, kan det svare sig både praktisk og økonomisk at vælge de større produktudgaver på 2kg.

Middel til fortykning kan bruges til mad med modificeret konsistens. Det vil sige mad, som er blødt eller cremet.

Du kan bruge fortykningsmiddel i alle former for væsker lige fra mælk og saft over juice til supper. Fordelen ved at vælge kvalitetsudgaver er, at væskerne tåler opvarmning og nedfrysning.

Vær opmærksom på korrekt dosering

For at dit middel til fortykning af mad og væsker opnår sine rette egenskaber, skal du forholde dig til dosering.

Mens det er op til dig at vælge dén produktstørrelse, som passer til individuelle behov, skal du være opmærksom på korrekt dosering af pulveret til mad og drikke.

Det er vigtigt, at du følger de pågældende anbefalinger, som findes på dit produkt.

Der er forskel på, hvor meget pulver der skal tilsættes mad og væske, da det afhænger af type og udgave.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at der skal bruges cirka 1-2 spsk. pulver til 1dl væske.

På samme måde gælder hovedreglen, at der skal anvendes mere pulver til opblanding i varme væsker, end der skal bruges til opblanding i kolde drikke.

På hver produktpakning finder du en udførlig doseringsvejledning, som du skal benytte dig af, så du er sikker på at få den bedste og optimale anvendelse med dit fortykningsmiddel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *