Gode tips til at erstatte de stivelsesrige ris
Ris er en fast ingrediens i især asiatisk madlavning. Indiske og kinesiske retter indeholder som oftest ris, og de er derfor fast inventar i retter fra denne verdensdel. Men risene er faktisk ikke så sunde, som mange tror.
Ris indeholder meget stivelse, og vil du undgå for mange kulhydrater i din kost, så bør du kigge dig om efter alternativer til dine ris.
Når madpyramiden vender
Mange har måske oplevet at der er jævnlige forandringer i hvad der er sund kost og hvad man bør undgå. Madpyramiden er i din grad omskiftelig, og holder man sig ikke opdateret på området, så kan man sidde fast i forældede anbefalinger.
Tidligere var ris, pasta og brød nogle af de ting man fik anbefalet at spise dagligt. I dag er man mere bevidst om fødevarernes høje indhold af kulhydrater, og hvilken effekt et højt indtag af kulhydrater kan have på vægten.
Generelt gør det sig gældende at det er godt at spise varieret, grønt og regelmæssigt. Man bør undersøge hvad der er godt at spise dagligt, og hvilke mindre sunde fødevarer man skal spare på i sin hverdags-madlavning.
Selvom at noget smager godt eller det er ens signaturret, så er det ikke ensbetydende med at det er den bedste løsning for kroppen eller sindet.
Erstat ris med blomkål
Det kan være svært at forestille sig hvordan man kan erstatte risene i retter som boller eller kylling i karry, uden at man skal gå på kompromis med den originale smag. Men der findes faktisk grøntsager med et lavt indhold af kulhydrater som kan indtage risenes plads.
Man kan eksempelvis kaste sig ud i retter med blomkålsris. Blomkålens milde smag og faste tekstur kan nemlig erstatte risene i mange retter. Ved at rive og tilberede blomkålen kan man få et produkt der netop ligner ris.
Find opskriften på blomkålsris her, og udfordre dine gamle idéer om, hvad en risret kan være.
Grøntsagspasta er det nye sort
Pasta er en populær spise blandt unge såvel som gamle. Den velkendte ret spaghetti med kødsovs er noget vi får ind med modermælken, og den italienske ret er udbredt i det danske køkken.
Selvom pastaen smager godt, og den kan købes i alle afstøbninger, så er den faktisk ikke så sund som vi tidligere troede.
Også pasta var tidligere en af de fødevarer man anbefalede at spise dagligt. I dag har man et lidt andet syn på den hvedeholdige spise.
Pasta indeholder nemlig mange kulhydrater ligesom ris, og hvis man er tilhænger af de nyeste teorier indenfor sund kost, så bør man holde sit pastaindtag til et minimum. Men man behøver ikke at udelukke delikate retter som spaghetti bolognese, carbonara eller lasagne fra sin kost.
Ligesom med blomkålsrisene kan man erstatte hvededejen ud med et grønt alternativ. Det er nemlig både muligt at købe pasta- og spaghetti-formede produkter der er lavet på grøntsager, men man kan også selv lave pasta og spaghetti af f.eks. gulerødder og squash.
Ved at rive grøntsagerne på et mandolinjern får man netop den form og tekstur pasta har, så man knap nok kan mærke eller smage forskel, når dejen erstattes med grøntsagerne i en ret.