Undgå og forebyg strækmærker

Alle der træner seriøst kender til problemet med strækmærker, det samme gør gravide samt personer der gerne vil tabe sig.

Det problematiske ved strækmærker er, at når de først er opstået i huden, er de umulige at komme af med igen, du kan maksimalt gøre dem mindre synlige, men de vil altid være der.

Og strækmærker bliver bare tydelige, hvis du tager sol eller solbader om sommeren, fordi mærker ikke bliver farvet af solen.

Derfor gælder det om at være på forkant, fremfor at forsøge at efterbehandle skaderne, når strækmærkerne først er opstået.

Bemærk strækmærker kan opstå teoretisk alle steder på kroppen, dog er de udsatte områder omkring overarmen og armhulen, lår og den øvre del af benet, samt brystkassen hvis du træner.

Gravide er primært udsat i maveregionen, på baller, lår og benene.

Er du i gang med et vægttab, er du udsat i de områder, hvor du vil tabe dig.

Strækmærker kan forebygges nemt

Årsagen til at huden strækker sig, og dermed bliver ødelagt, hvor resultatet er de forhadte strækmærker, er at den ikke er velplejet og ikke er smidig. For bodybuildere, personer der træner meget samt gravide, er udfordringen ligeledes, at visse områder på kroppen vokser hurtigere end huden kan følge med.

Og derfor er det alfa omega, at du søger for at pleje huden, således den er sund og i balance.

Dette kan du gøre på mange måder. Ud over sund kost og masser af vand, er det vigtigt, at du tilfører huden næringsstoffer og ”benzin”, således hudens ”motor” har noget at arbejde med.

I det tilfælde er f.eks argan olie eller andre vegetabilske olier et godt bud. Eller en fed og nærende creme, kunne også være god og brugbar.

Ved at smøre huden og få tilført en masse fugt, søger du for at huden er i balance, og dermed både er mere smidig end normalt, ligesom den er både fleksibel og modstandsdygtig overfor de udfordringer, som du udsætter den for.

Er huden sund og smidig, kan den i højere grad tåle at blive udsat for stræk, f.eks i forbindelse med at dine muskler vokser, eller at din mave bliver større med junior.

Hvis du er i den gruppe, som er udsat for at få strækmærker, enten pga graviditet, træning eller andet, er det en meget god ide at være proaktiv, og forsøge at forebygge at strækmærkerne opstår, fremfor at skulle lappe huden, når de er der.

Behandling af strækmærker

Er du så uheldig, at du har fået strækmærker, er det ikke jordens undergang, dog skal du være indstillet på, at det er en kamp at gøre dem mindre synlige.

Der findes flere metoder, hvorpå du kan reducere synligheden af mærkerne.

Fælles for alle måderne er, at de går ind og tilfører huden en masse fugt, således at huden omkring strækmærkerne kommer i balance, og dermed selv reducere synligheden.

Du kan igen f.eks bruge argan olie eller en anden god vegetabilsk olie, ligesom en god, fed og nærende creme også ville kunne gå an. Der findes også produkter specielt til dette formål, og disse består primært af nærende og sunde vegetabilske olier, som er meget fugtgivende.

Det gælder om at smøre de ramte områder dagligt, eller som minimum flere gange om ugen, hvis du gerne vil opnå et nogenlunde resultat. Og dertil må du være indstillet på, at mærkerne bliver meget synlige, hvis du får kulør eller bliver solbrændt.

I slemme tilfælde kan du blive opereret, hvor huden med strækmærker fjernes, og der indsættes et stykke hud uden. Dette er dog forbundet med en vis risiko for andre problemstillinger, hvorfor det ikke er en behandling, som på nogen måde bliver anbefalet. Men muligheden er der, og især personer med store vægttab kan nyde godt af denne mulighed.

Men når alt kommer til alt, så gælder det om at forebygge og være på forkant, således strækmærkerne ikke opstår, fremfor at forsøge at komme dem til livs, når de først er der. Og samtidig skal du være indstillet på ,at selvom du følger alle råd omkring pleje og forebyggelse, så kan de stadigvæk opstå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *