Spis som en fridykker

Fridykkere der dyrker konkurrencer i at holde vejret længe og svømme langt under vandet, har ofte en meget stor fokus på deres kost, specielt i perioden op til selve konkurrencedagen kan indtaget have en enorm betydning.

Nedtrapning af mad
Fridykkerne spiser ofte mindre jo tættere de kommer på konkurrencen, man ønsker ikke at have store mængder af mad i maven når man skal holde vejret i lang tid. Under et vejrhold oplever man nemlig sammentrækninger/kontraktioner i maven og mellemgulvet, har man meget mad i maven så øges ubehaget gevaldigt.

Derfor faster de

Når du spiser, så bruger kroppen energi på at fordøje maden, og det gør den blandt andet ved at flytte mere blod til maven for at hjælpe til med fordøjelsen, og denne proces vil man som fridykker gerne undgå, da man kan bruge denne energi til at holde vejret i længere tid.

Spis let

Ting der er tunge at fordøje som for eksempel rødt kød, ønsker man også helt at undgå i dagene op til konkurrence. En stor bøf vil man være mange gange længere om at fordøje en for eksempel lyst kød, grøntsager og lignende.

Rødbedejuice – naturens epo?
Der er mange fridykkere der sværger til rødbedejuice, som blandt flere kaldes naturens epo.
Rødbedejuicen er kendt for at kunne øge udholdenheden når man dyrker sport og også for sine evne til at reducere inflammation, rødbedejuicen indeholde blandt andet betainer som er med til at beskytte cellerne i vores krop. Rødbeden indeholder derudover også en masse C-vitaminer, et højt niveau af fibre og ikke mindst essentielle mineraler.

Rødbedejuice bruges også af løbere
Rødbedejuicen bliver brugt i idrætsgrene hvor man ønsker at øge udholdenheden som cykling, løb osv. Men der hvor den bliver interessant for fridykkerne er at man mener at nitraten er med til at sænke blodtrykket, hvilket fridykkerne ønsker da man under vejrhold gerne vil have kroppen ned i en nærmest dvale lignende tilstand. Man mener at nitraten omdannes til nitrogenmonoxiden, hvilket vil hjælpe kroppen til at reducere iltforbruget ved mindre intenst fysisk arbejde, lige præcis hvad fridykkeren gerne vil have for at kunne holde vejret i længere tid.

Faste – hvad kan det gøre for en fridykker?
At faste kan for nogle fridykkere også være rigtigt godt, det er lidt forskelligt hvad folk mener om at faste i forhold til fridykning.

Udfordringen er at der ofte dystes i 3 discipliner i svømmehallen.
I Den ene disciplin ligger man stille og holder vejret kaldes statisk, i de to andre svømmes der frem og tilbage i bassinet, henholdsvis med og uden finner, kaldes dynamisk og dynamisk uden finner.
Ser man udelukkende på den statiske disciplin, så er der ingen tvivl om at det har en effekt at faste, som tidligere nævnt så vil man gerne have hele kroppen til at køre så ”langsomt” som muligt, lavt blodtryk, lav puls osv. Og det kan fasten lige præcis hjælpe dig til at opnå.
Vi ser atleter som kun dyrker den statiske disciplin der nærmest ”sulter” sig selv i dagene op til de store stævner og lever af noget der ligner 500 kalorier om dagen, og måske slet intet andet end væske de sidste 24 timer, men dette er dog ganske ekstremt og både fysisk og psykisk udmattende.
Udfordringen ved faste i forhold til de to mere aktive discipliner er at der har man også samtidigt brug for noget energi for at bevæge kroppen frem og tilbage, så der vil flere dage på næsten ingen kalorier næppe fungere for størstedelen af atleterne.

Så hvad kan vi i grunden konkludere med denne viden, skal man leve af rødbedejuice og intet fast føde de sidste dage inden en konkurrence eller hvad pokker gør man? Der vil altid være nogen der tager tingene til grænsen og lever ekstremt, og det er nødvendigvis ikke det som virker for de fleste, der er massevis af eksempler på folk der laver lange dyk efter at have spist helt almindelig kost, ja der er sågar set folk lave personlige rekorder hvor de blot et par timer forinden spiste franskbrød med Nutella.

Hvad virker for dig?

Det vigtige er at prøve sig frem og mærke efter hvad der virker for dig. Faste kan være rigtigt hårdt hvis man ikke har prøvet det før, så det er du nødt til at eksperimentere med inden du ønsker at kunne lave en max præstation. Har du aldrig spist rødbede før, så anbefales det helt klart også at gøre det inden blot et par dage før konkurrencen. Nogle oplever udfordringer med maven, og det ønsker man næppe på konkurrencedagen. Og derudover er der naturligvis også smagen, rå rødbedejuice er ganske langt fra smagen på den klassiske appelsinjuice der oftest står på morgenbordet i de danske hjem, så der kan godt blive behov for en mindre tilvænningsperiode.

Læs mere om fridykning og test af dykkerudstyr på Undervandsitetet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *