Hjemmelavet pasta: Lav din egen pasta på ægte italiensk manér med en pastamaskine
I Danmark har der i mange år været tradition for at købe de færdiglavede pastavarianter. Det er nemt og bekvemt, men det er bare ikke helt det samme, som når du laver din pasta selv. Med en pastamaskine kan du lave pasta på ægte italiensk manér. Se her, hvordan du gør.
Pastamaskinerne vinder større og større indpas i de danske hjem, og det er der god grund til. Det er blevet populært at værne om de gode råvarer og tilberede sin mad fra bunden. Det er sjovt at lave sin egen pasta, og så er det faktisk slet ikke så svært, som man skulle tro.
Generelt er der en langt større kvalitet over pasta, som er lavet fra bunden. Det er både nemt og sjovt at lave hjemmelavet pasta, og selv familiens yngste medlemmer kan være med, da processen er forholdsvist simpel.
Hvordan laver jeg hjemmelavet pasta?
Det eneste, du skal bruge til dejen, er mel, æg og olie – og selvfølgelig en pastamaskine, hvis du ikke ønsker at hele arbejdet foregår i hånden. Pastamaskinen letter arbejdet, og der findes både elektroniske og manuelle modeller.
Du kan sagtens lave pasta, selvom du ikke har en pastamaskine, men det er en anelse mere langsommeligt, og resultatet bliver ikke helt så godt. En manuel pastamaskine fungerer ved, at du kører pastadejen gennem maskinen, indtil den har en passende tykkelse.
Efterfølgende kan du bruge pastamaskinens skærefunktion til at udforme pastaen, så den får den form, du gerne vil have. En elektronisk pastamaskine fungerer på samme måde, men forskellen er – som du måske har gættet – at den ikke fungerer ved håndkraft.
Hvilke pastatyper kan jeg lave på en pastamaskine?
En pastamaskine er utroligt nem at betjene, og du kan lave alle former for pasta på den. Du kan bruge den til alt fra lasagneplader og nudler til spaghetti og pastaskruer. Det er kun fantasien, der sætter grænser, men nogle pastatyper kræver særligt udstyr.
Du kan enten bruge de traditionelle opskrifter på pasta, eller du kan slippe fantasien løs og tilsætte andre ingredienser i pastadejen, så du opfinder dine helt egne pastatyper. Det er både sjovt og lærerigt – særligt for familiens yngste medlemmer.
Skal jeg vælge en elektrisk eller manuel pastamaskine?
Det er langt hen ad vejen en smagssag, om du skal vælge en elektrisk eller manuel pastamaskine. Det kan være praktisk at vælge en elektrisk model, hvis du bor alene eller ofte skal bruge den alene. Det skyldes, at det kun kræver én person at håndtere en elektrisks pastamaskine.
Vælger du derimod en manuel model, skal du være opmærksom på, at det kræver to personer – én til at dreje på håndsvinget og én til at håndtere pastaen, når den kommer ud. Der er dog mange, som sværger til den manuelle model, da det er den mest autentiske.
Der er en traditionel og naturlig charme ved at fremstille pasta på en manuel pastamaskine, men det er nemmere og hurtigere at bruge en elektrisk udgave. Dit valg bør derfor afhænge af, hvad du er mest til – autentisk charme eller praktik.