Hjælp dit barn med at være aktiv

Vi får hele tiden kastet i hovedet, hvor vigtigt det er, at børn er aktive. Men vidste du også, at det gælder helt ned til de mindste børn? Det gode ved små børn er, at de ofte bevæger sig helt af sig selv, når muligheden byder sig. De skal ud og udforske verden, og det kan kun gå for langsomt.

Til gengæld er det vigtigt, at man som forælder opstiller nogle rammer, som gør det muligt for barnet at bevæge sig. Det er forældrenes opgave at aktivere barnet på forskellige måder, så det bliver udfordret på den bedst mulige måde. Herunder kommer vi med bud på, hvordan du hjælper de mindste med at være aktive fra barnsben, samtidig med det er sjovt.

Forskel på aktivitetsniveau alt efter alder

Der er mange måder, man kan hjælpe sit barn med at være aktiv på. Når man har med små børn at gøre, skal man dog være opmærksom på, at bevægelse for dem ikke er den samme slags bevægelse, vi forventer af os selv eller større børn.

De skal fx ikke ud og løbe, men i stedet bevæge sig gennem deres leg. Det kan være alt fra at gå, hoppe, danse eller klatre. Her er det altid en god ide at involvere nogle andre sjove elementer. Så hvis man fx vil have barnet til at kravle, kan man bruge en bold, de kan kravle efter.

Bevægelse for børn under 1 år

Der er forskel på, hvordan man aktiverer sit barn, alt efter hvilken alder de har. Er barnet stadigvæk under et år, gælder der nogle andre anbefalinger. Det drejer sig fx om at ligge barnet på maven, når det er vågent, da ryggen og armmusklerne på den måde bliver styrket. Det er også vigtigt, at barnet kan bevæge sig frit, og på den måde har rum til at bevæge sig på forskellige måder.

Som forælder kan man aktivt gå ind at hjælpe ved bl.a. at tage barnet med til babysvømning eller babyrytmik. Man kan også købe en vogn, det kan gå med i starten. Ligesom man kan tilbyde sin egen hjælp, når barnet stavrer derudaf. Ellers er det generelt bare godt at lege og tumle med sit barn, så det bliver opmærksom på sin krop, og hvordan den bruges.

Bevægelse for tumlinger

Ligesom for børn under et års vedkommende, så skal tumlinger også have mulighed for at bevæge sig frit og på forskellige måder. Nu er barnet dog blevet så stort, at det skal hjælpes på andre måder til at indfri dette. Her er det vigtigt, at man som forældre lærer at slippe tøjlerne lidt og lader barnet klatre, gynge, løbe osv. Tag dem med ud på legepladser eller i naturen og lad dem løbe rundt og boltre sig.

Er vejret ikke til det, så kan man også altid sætte noget musik på indendørs og danse til det. Børn elsker musik, og de vil ikke være til at stoppe igen. I tumlingealderen kan man også begynde at tage børn med til nogle aktiviteter. Man kan fx fortsætte med svømning eller gymnastik. Ligesom man også melde dem på et mini fodbold eller håndboldhold. Her er det ikke spillet der er i fokus, men at løbe rundt og lege med bolden og på den måde styrke børnenes motorik.

Tumlemøbler

Hvis man vil hjælpe sit barn med motorikken i hjemmet, så kan det også være en ide at investere i tumlemøblerne bObles. Det er kreative møbler til børn i forskellige aldre, som er udarbejdet til at styrke børnenes motoriske sanser. Derudover er møblerne designet således, at de indbyder til leg med de forskellige dyrefaconer og mange farver.

Møblerne er ligeledes lavet i skum, så børnene kan tumle så meget rundt, de vil, uden at slå sig på dem. Skummet gør også, at de er meget lette, så børnene selv har mulighed for at flytte rundt på dem, når de skal bruges på en anden måde i en ny leg. Læs mere om bObles her.

Løbecykel

Et andet stykke legetøj, som styrker børns motoriske evner, er løbecyklen. Løbecyklen kan ca. bruges af børn fra toårsalderen og opefter, indtil de er store nok til at lære at cykle på en rigtig cykel. En løbecykel styrker barnet balanceevner samtidig med, at den holder dem aktive. Med en løbecykel kan børn også selv bestemme tempoet, i forhold til hvor stort deres energiniveau er, og hvor hurtigt deres små ben kan følge med.

Det hjælper også barnet med at lære sin krop og dens begrænsninger at kende. Dertil synes de fleste børn, bare det er supersjovt at suse afsted, og så kan mor og far jo altid cykle på deres egne cykler ved siden af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *