Grøn Februar: Slank resten af livet

Prøv at undvære alkohol, sukker og kød i en måned. Det er sundt for kroppen, og det er en utroligt effektiv slankekur. For mange er Grøn Februar vejen til en helt ny livsstil.

Almindelige slankekure er ofte meget effektive på den korte bane. 5:2-kuren, hvor du tager to ugentlige fastedage, har fx bredt sig som en løbeild over hele Europa. Masser af mennesker taber masser af kilo på den måde. I hvert fald i en periode.

En anden populær kur er LCHF (low carb high fat), også kaldet Atkins-kuren, hvor du indtager store mængder proteiner, som øger forbrændingen. Det er effektivt, men ikke særligt sundt for dine organer. Læs mere om proteiner og træning her: Får du større muskler af at spise protein efter træning

Problemet er, at slankekure kun ER kure: De er beregnet på at give dig et betragteligt vægttab i løbet af relativt kort tid, men ændrer ikke grundlæggende din livsstil. Når kuren er forbi, falder langt de fleste hurtigt tilbage i deres gamle vaner og begynder at tage på igen.

En måneds tiltrængt udrensning

Grøn Februar er en helt anden måde at tænke kost og sundhed på. Helt enkelt går konceptet ud på, at du i årets korteste måned helt undlader at indtage alkohol, sukker og kød.

Alkohol og sukker er både usundt og fedende, så at undvære de to ting i en periode er sund fornuft. Kød er ikke decideret usundt, men feder ofte mere end grøntsager. Ved at erstatte kød med proteinkilder som fx bælgfrugter som bønner og linser, æg, nødder og fisk vil du som regel også opnå et vægttab.

Pudsigt nok er vægttabet kun en positiv bivirkning ved Grøn Februar. Hele ideen er at rense kroppen for nogle dumme affaldsstoffer. Og det kan i dén grad mærkes: I løbet af måneden vil du opleve, at du får mere og mere energi, at dit humør bliver bedre, at din hud bliver pænere, og at din søvn bliver dybere. Det er lidt skræmmende at tænke på, at voksne danskeres yndlingshyggeting – alkohol, sukker og kød – åbenbart gør så meget dårligt for vores kroppe.

Fra starten var Grøn Februar kun tænkt som en måneds tiltrængt udrensning. Vægttab var ikke engang med i billedet. Men til deres overraskelse har næsten alle deltagere oplevet, at de både har tabt sig, og at de har fået lyst til at fortsætte med den sundere livsstil efter månedens udgang. De har simpelt hen fået det for godt, fysisk og mentalt, til at ville glide 100% tilbage i de dårlige, gamle vaner.

Mange deltagere i Grøn Februar fortsætter resten af året med at tage flere ugentlige dage uden alkohol, flere dage uden slik og kager og flere dage med vegetar-, ægge- og fiskeretter i stedet for kød. Hvor februar er 100% øget sundhed, fortsætter de fleste med 40-50% øget sundhed. Og 40-50% er faktisk nok til, at vægttabet og den sunde livsstil bider sig fast. Måske for resten af livet.

Sådan gennemfører du Grøn Februar

Grøn Februar er en beslutning du selv træffer. Du starter ganske enkelt 1. februar med at afstå fra at indtage alkohol, sukker og kød og fortsætter måneden ud.

Erfaringsmæssigt hjælper det deltagerne, hvis de kan overtale familien eller bare en ven eller kollega til at være med. Så har man nogen at dele sine sorger (i starten) og sine glæder (allerede fra 2. uge) med. Indgå eventuelt et væddemål om, hvem der gennemfører en hel måned uden at falde i vandet.

Men hvordan klarer du 4 uger uden ”alt det sjove”? Bare rolig, Grøn Februar er ikke så slem, som den lyder. For du må jo spise og drikke alt, hvad du lyster – undtagen lige alkohol, sukker og kød. Kun fantasien sætter grænser for alle de lækkerier, du må fylde dig med:

  • Snup nogle lækre smoothies, juicer, spændende te og god kaffe i stedet for øl, vin og sprut. Du kan også få udmærket alkoholfri vin og øl.
  • Spis rosiner, dadler, tørrede abrikoser og nødder i stedet for sukkerholdige produkter. Du kan lave nogle superlækre kager, barer og romkugler (!) uden sukker.
  • Glæd dig til alle de gode madsalater med avocadoer, oliven, kogte kartofler, pasta osv. For ikke at tale om fiskefrikadeller, indbagt laks og rejecocktail. Og hummus, baba ganoush, tapenader med hjemmebagt brød.

Men glæd dig især til, hvor ufattelig godt du får det i løbet af februar. Ingen lørdage og søndage med tømmermænd. Ingen oppustet mave. Færre poser under øjnene og bedre humør. Du vil elske det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *