Får du nok ud af din (CrossFit) træning?

Fitness-atleter, Crosfitters og OCR-atleter har mange ting til fælles i forbindelse med deres sport og den træning de laver for at opnå resultater. En fælles ting er de mange timer, der ligges i træningslokalet – men stemmer udbyttet overens med indsatsen?

Lad være med at tro du ved alt

Som med alle andre aspekter i livet gælder det samme for din CrossFit træning – lad være med at tro at du kommer til det punkt, hvor du ved alt, der er værd at vide.

Fokuser i stedet for på hele tiden at lære nyt eller gå mere i dybden med den viden du allerede har.

Træning – uanset din sportsgren – er en evig læringsproces, hvor du hele tiden skal fastholde din styrke i de øvelser du mestrer, men endnu vigtigere udfordre dig selv og arbejde med de øvelser du ikke mestre endnu.

Ja, det er sjovere at lave de øvelser du har fuldstændig styr på, men vil du være en bedre atlet, er det alle de andre øvelser der bør tiltrække sig din opmærksomhed.

Vær tålmodig og brug den tid det tager

Der vil med garanti være dele af din CrossFit træning, som du synes er sjovere end andet. Det kan være, det er de tunge vægte og mange reps, der giver dig det træningsrush, som så mange jagter (også dem der ikke vil sige det højt).

Men husk at tage tingene i den rigtige rækkefølge – det giver dig de hurtigste og mest langtidsholdbare resultater.

Får styr på dit fundament, der består af rette viden, rette teknik og rette dosering i belastninger, antal reps, tider og ikke mindst træningsfrekvens (hvor ofte du træner du).

Spis det rigtige og spis nok?

Den rigtige ernæring er vigtig for såvel CrossFit træning som alt andet krævende træning og dit generelle helbred – fysisk såvel som mentalt. Faktisk så vigtig, at du spilder din tid, hvis du ikke ligger ligeså meget fokus på det du spiser og drikker som din træning.

Find selv frem til hvad der virker bedst for dig i forhold til din kost. Hold dig til de officielle kostvejledninger og undgå de ekstreme ugeblads-kurer eller kostregimer, hvor formålet ikke er din sundhed, men at sælge flere kogebøger.

Få styr på dit mål og vejen dertil

Kan du ikke svare ja til dette spørgsmål, er du på vej mod dit mål med bind for øjnene, i en robåd med 2 knækket årer.

Du kommer muligvis frem til dit mål, men det kommer til at tage lang tid, og sandsynligvis farer du vild undervejs.

Hold styr på dine fremskridt, så du kan fejre nye succeser! Hvis du overfører dine forestillinger over tid, kan du se, hvad du allerede har nået. En træningslog støtter dig for at huske de forbedringer, du har lavet, og er også tidsbesparende!

Du behøver ikke spilde tid ved at finde din 1 rep max igen hver gang, og du kan sørge for at du bevæger dig og ikke sidder fast ved en vægt eller et antal reps.

Drop ”Bro-science” – lyt til din krop og din coach

Det er naturligt at ville give dig fuldt ud til hver eneste træning og er som udgangspunkt også en god indstilling – og det der skaber resultater for dig.

Men nogle gange fører det til, at du udsætter din krop for større belastning og mere stress, end den kan tåle. Og så fører alt dit hårde arbejde, tekniktræning og CrossFit øvelser til stik modsatte resultat.

Ved ikke at lytte til din krop øger du risikoen for skader. Og skader er lig med frustration. Med mindre du er professionel CrossFit atlet, bør træning være sjovt, motiverende og sende dig afsted med mere energi på kontoen, end da du kom ind i dit lokale CrossFit center.

Din coach (hvis du har valgt den rigtige) er eksperten i og ved, hvad der er godt for din krop. Lyt til din coachs råd og vejledning – vær loyal og prøv tingene af – det virker.

Bliver du skadet – og ja, det bliver alle på et tidspunkt, hvis de bruger deres krop tilstrækkeligt meget. Så forsat med at træne det du kan, men undgå at overbelaste det område af din krop der er skadet.

Det har brug for at hele op før du presser på igen med nye belastninger.

Kontrol og teknik kommer før kilo og reps

Lær den rigtige teknik til den øvelse du har kastet dig over og begynd først at øge belastningen når ”du ejer øvelsen”, dvs. at du skal have maksimal kontrol i alle dele af øvelsen.

Først på dette tidspunkt skal du begynde at kigge på hvor tungt du skal løfte og med hvor mange reps osv.

Du vil få meget mere ud af din træning, når du fokuser på at træne med den rigtige teknik, selvom det betyder at du i en periode vil skulle lave færre gentagelser, sænke antallet af reps eller acceptere en langsommere i din WOD (Workout Of the Day).

Husk smidigheden

Forbedring af din smidighed og bevægelighed er ikke første prioritet hos de fleste (nye) atleter.

Men hvis ikke din alder allerede har gjort dig opmærksom på det, vil de manglende resultater på et tidspunkt fortælle dig, at du bør have fokus på dette område.

Det kræver ofte ikke mere end en lille, men konstant indsats. Du kan nemt arbejde på din smidighed og bevægelighed derhjemme. Det behøver kun at tage 10 minutter og vil gøre en enorm forskel for dine resultater.

Det vil med garanti øge dine træningsresultater såvel som dit generelle velværd – og så vil det med ligeså stor garanti minimere din risiko for dumme skader.

Lad være med at gøre alt til en konkurrence

Konkurrenceaspektet er altid en vigtig del, hvis du er konkurrerende atlet. Og for mange ”ikke-atleter” er det også en vigtig del, at sammenligne sig selv med de andre i træningslokalet.

Ja, det kan være en motiverende faktor, men kan give bagslag, hvis du ikke hele tiden minder dig selv om, at alle kroppe er forskellige og dermed responderer de også forskelligt på træningen.

Så drop frustrationerne, hvis andre løfter tungere, laver flere reps eller sætter hurtigere tider. Drop den usunde konkurrence i din træning og nøjes med at konkurrerer mod dig selv.

Slutteligt, så husk hele tiden dig selv på, hvorfor du træner og hvad du træner frem mod – så giver selv de mindste fremskridt i træningslokalet pludselig mening.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *