5 verdensklasse grundprincipper inden for crossfit-ernæring (og dermed også træning)

Kost er for evigt. Det handler om at sørge for at forstå grundprincipperne bag sund ernæring og gøre dem til en vane.

At udøve CrossFit uden noget hensyn til ernæring, er det samme som kun at have ”én åre i vandet” ifølge grundlæggeren af og direktøren for CrossFit, Greg Glassmand.

Kost er afgørende for optimering af sundhed og ydeevne, hvilket understøtter årsagen til, at CrossFit Ernæring er fundamentet i CrossFit Pyramiden.

”Fornuftig ernæring, opnået gennem en diæt af høj kvalitet og i de optimale mængder – alt efter individets behov – danner det nødvendige fundament for fortsat fremskridt og maksimal tilpasning til programmet CrossFit HQ”.

CrossFit Pyramiden med ernæring som fundament.

Du kan ikke forvente at hoppe direkte ind på et hold og udføre WOD’en (”workout of the day” / dagens træning) med RX (RX = den ideelle vægt ifølge ”opfinderen” af WOD’en) uden først at have fundamentet på plads.

Hvorfor popper det her med ernæring op igen og igen? Vi har alle brug for at følge grundprincipperne for CrossFit – Hver. Eneste. Dag.

Det bliver nødt til at være en livsstil, noget som er en vane, og som du nyder. Det er derfor, jeg kalder det VERDENSKLASSE GRUNDPRINCIPPER.

Grundprincipperne for ernæring kommer ikke i en skinnende flaske med en liste over 20 ingredienser. Grundprincipperne kan handle om helt almindelige ting – at forberede måltider, spise flere grøntsager, minimere alkoholindtag eller at gå tidligt i seng.

Når du har styr på grundprincipperne, vil du se fantastiske resultater på ydeevne og sundhed!

CrossFit er unikt i den forstand, at det er konstant varieret, det kan stresse alle dine energisystemer, din mentale kapacitet og presse din krops grænser – alt sammen i løbet af én times træning!

Hvis ikke du tilføjer verdensklasseprincipperne til din CrossFit Ernæring, giver du ikke dig selv fundamentet for at nå dit fulde potentiale.

Hos Crossfit Pitstop i Kolding hjælper de f.eks altid med gode råd om kosten ift. din træning.

Her er 5 verdensklasse grundprincipper, du kan fokusere på nu:

1. Spis i alle regnbuens farver

Faktum er, at de fleste undervurderer hvor meget det betyder for sundhed og ydeevne, at man får nok grøntsager. Intensiteten i CrossFit bevirker, at din krop kræver mere understøttelse end menigmands krop.

Det er nødvendigt, at du forsyner den med en varieret kost. Hertil konkluderer en nylig metaanalyse, at et større indtag af frugt og grøntsager er forbundet med lavere risiko for en lang række sygdomme, især hjertekarsygdomme.

Der er intet kosttilskud, der har samme effekt! Du bør starte med at tilføje flere grøntsager (især grønne grøntsager) til dine måltider.

Tilføj kål i din morgensmoothie, spinat til din omelet og forskellige grøntsager til din aftensmad.

Opsummeret: Spis flere grøntsager til dine måltider.

2. Tilpas din ernæring til dig

At finde ud af hvad der virker for dig, er enormt vigtigt. Den ene persons favorit er en pine for den anden.

Dette kræver lidt opmærksomhed. Har du de der dage, hvor du føler dig som et supermenneske? Skriv ned hvad du spiste til dine måltider den dag, så du ved hvad der førte til denne følelse.

Hertil bør du notere, hvad du har spist, når du har følt dig helt død, og følt at alting vejer 200 kg!

Følg ikke en andens plan, udvikl din egen.

3. Minimer stressen ved beslutninger

At beslutte hvad du skal spise til morgenmad, frokost, aftensmad, snacks, før træning, efter træning, etc., etc., etc… Det kan føles overvældende. Alene antallet af beslutninger vi skal tage ift. mad er udmattende.

Ved at implementere nogle simple strategier med det formål at minimere stressfaktoren ved denne type valg, kan du frigive energi til at fokusere på områder såsom træning, arbejde og dit sociale liv.

 • Madforberedelse – du behøver ikke forberede hvert eneste måltid til hele ugen. I stedet kan du lave lidt ekstra, når du laver aftensmad, eller nøjes med at stege noget kød og nogle grøntsager nogle af dagene.
 • Hav nogle to-go måltider i dit skab – det kunne fx være en god smoothieblanding, noget hurtig og lækker super food, frokostsalat eller en krydret wokret. Ved at bruge disse nemme to-go måltider, bliver det nemmere for dig at holde dig til din CrossFit Ernæring uanset situation.

4. Spis så høj en kvalitet af fødevarer, som dit budget tillader

Du behøver ikke udelukkende købe økologiske varer fra dyre helsekostbutikker. Det du kan gøre i stedet for, er, at købe så god kvalitet som du har råd til.

Du behøver kun lave en smule research for at finde en lokal producent af skønne æg til en brøkdel af supermarkedernes priser, eller købe lækre udskæringer af kød of fisk når de er på udsalg, og så fryse dem ned.

Et andet tip er at købe større udskæringer af kød, og så tilberede til flere måltider ad gangen, hvilket altid er billigere end at købe udskårne filletter, og på den måde bliver der frigivet et overskud, du kan bruge på bedre kvalitet grøntsager!

5. Spis en form for protein til morgenmad

Protein til morgenmad!

Se det her er noget, jeg tror vil gøre en kæmpe forskel for din sundhed og ydeevne uanset, hvad dit mål er. Morgenmad er et af de måltider, hvor folk udelukkende spiser kulhydrater.

Cornflakes og mælk? Er der virkelig stadig nogen, der spiser det?!?! Nogle folk kan også vente til 13:30, før de spiser nogen som helst form for protein (og selv da er det som regel kun i små mængder). Vil du opbygge muskler, tabe fedt og være fantastisk på arbejde?

Så spis NOGLE PROTEINER I DIN MORGENMAD!

Så hvorfor er det så vigtigt at få protein i morgenmaden?

 • Boost signalstoffernes produktion – boost hukommelse, opmærksomhed og motivation til hele dagen.
 • Det er forbundet med at spise mindre i løbet af dagen.
 • Det stabiliserer energiniveauerne – ingen energidyk i løbet af formiddagen
 • Tilfører din krop aminosyrer, som opbygger muskel og hjælper din krop med at restituere

Her er nogle gode idéer til morgenmad

 • Æg – på hvilken som helst måde du kan lide dem – omeletter, bagte æg, scrambled, pocheret, kogt… Tilføj grøntsager, kød, fisk – vær kreativ.
 • Græsk yoghurt – tilføj nøder, frø, bær, proteinpulver – færdig!
 • Kød og nøder – Charles Poliquin har været fortaler for disse, og jeg har haft nogle fantastiske resultater ved at bruge denne metode. Prøv det. Tro mig.
 • Chia seed puddings – google dem. Så alsidige og kan erstatte snacks og deserter.
 • Smoothies – giv dig selv en bombe af sundhed, så du er klar til at skabe mesterværker! En god måde at få en masse forskellige supermadvarer og næringsstoffer ind på. Tilføj spirulina, maca og tyrosin i en morgensmoothie.

CrossFit Ernæring: Det skal du tage med dig

Kost er for evigt. Hust, at alt, du putter i din mund, om så det er i fast eller flydende form, enten hjælper dig med at nå dine mål, eller hindrer dine fremskridt. Vær sikker på at du forstår grundprincipperne, og gør dem til en vane.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *