Sådan beregner du kalorieindholdet i dine opskrifter

I forbindelse med et vægttab, er der mange der finder støtte i at tracke deres kalorieindtag i løbet af dagen.

Hertil findes der flere forskellige apps, som har indbyggede databaser over en lang række fødevarer. Du indtaster således blot, hvilken fødevare du har indtaget og i hvor stor en mængde. Det er nemt og en god hjælp – især hvis du har svært ved at styre mængderne af den mad, du indtager.

Det kan dog være vanskeligt at logge den mad, du spiser, hvis der er tale om hjemmebagte boller eller din yndlingskage. Her er det som regel kun dig, der ved nøjagtigt hvad der er i. Derfor er appen som regel heller ikke til så meget hjælp i dette tilfælde.

Hverdagsmadens kalorieindhold

Naturligvis skal der i en fornuftig kost være plads til et stykke kage engang imellem – også selvom du ikke er i stand til at tracke kalorieindtaget

Ved fødevarer du spiser på daglig basis, som for eksempel dine frokostboller eller dit hjemmebagte rugbrød, kan det dog være rart at finde ud af, hvor stor en kalorieandel hver enkelt stykke brød tilfører dit energiindtag. Så kan du nemmere tilrettelægge din kost, så den passer til din livsstil.

Det er heldigvis ret nemt at udregne energiindholdet i dine egne opskrifter. Det kræver blot en køkkenvægt og en lommeregner – og når du først har fundet frem til kalorieindholdet i dine faste opskrifter én gang, behøver du aldrig mere at gøre det. Du noterer blot resultatet i opskriften. Så glemmer du det ikke.

Sådan gør du

  1. List alle opskriftens ingredienser op – og notér ud for hver enkelt, hvor mange kalorier den pågældende ingrediens indeholder pr. 100 gram. Vand, salt og eventuelle krydderier er som udgangspunkt kaloriefri og disse skriver du blot ”0” ved. Du kan finde kalorieindholdet på emballagen eller alternativt i din app.
  2. Omregn kalorieindholdet til den faktisk mængde. Skal der eksempelvis 450 gram mel i opskriften, ganger du kalorietallet ud for melet med 4,5. Sådan gør du med alle ingredienserne og lægger herefter alle tallene sammen.
  3. Nu har du det samlede kalorieindhold i hele opskriften.
  4. Beregn nu den samlede vægt i opskriften ved at lægge alle mængdemål sammen. Her er det vigtigt du husker vand, salt og krydderier da de vejer til, selvom de ikke tilfører kalorier. Du kan også veje den færdige dej, hvis du alligevel er i gang med at bage.
  5. Divider kalorieindholdet med vægten. Resultatet viser hvor mange kalorier 1 gram af fødevaren indeholder. Ved efterfølgende at gange med 100, opnår du således kalorieindholdet pr. 100 gram.

Denne opskrift på verdens nemmeste boller indeholder eksempelvis 235 kalorier pr. 100 gram – og en bolle svarende til omkring en håndfuld vejer omkring 60 gram. Det giver cirka 150 kalorier pr. bolle.

Det er dog vigtigt at huske, at resultatet du når frem til er i rå tilstand. Der kan fordampe noget væske under tilberedningen, som gør fødevaren en smule mere energitæt. Det er dog i småtingsafdelingen.

Målet med kalorietracking bør i øvrigt heller ikke være et restriktivt og kontrolleret fødevareindtag, men derimod en omtrentlig rettesnor for hvor meget mad, din krop behøver.

Brug derfor gerne metoden i en periode, hvor du har brug for en smule kontrol med, hvad du spiser – og væn dig herefter løbende fra metoden igen, når du har lært at spise den mængder mad du behøver og ikke den, du har lyst til.

Tip: Der findes en række gode sous vide opskrifter som også kan være kaloriefattige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *