Gåture i naturen kan formindske risikoen for brystkræft

Gåture i grønne arealer, som parker og skove, er tidligere sat i sammenhæng med et lavere stressniveau og depression og nyere forskning viser, at disse muligvis ikke er de eneste fordele – det kan også mindske risikoen for brystkræft.

For første gang nogensinde, viser et spansk studie, at de borgere der lever nær grønne områder og natur har en lavere risiko for at udvikle brystkræft.

Ved at have undersøgt over 3.600 spanske kvinder, og ved at have taget højde for tidligere beboere og socioøkonomiske parametre, fandt forskerne frem til, at de der havde levet tættere på grønne områder, som parker, haver og øvrige grønne områder, havde mindre risiko for brystkræft, end selv dem der boede tættere på marker og ude på landet.

Hvordan kan det lade sig gøre?

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er der en håndfuld faktorer der spiller ind. Førende forsker og koordinator, Mark Nieuwenhuijsen udtaler i en pressemeddelelse, at “Øvrige studier viser, at fordelene ved at bo ved grønne områder, er øget fysisk aktivitet for den del af befolkningen der gør det, samt en reduktion i luftforurening, der i høj grad hænger sammen med udviklingen af kræft. Dog kan vi ikke udtale os om disse resultater ud fra dette studie.”.

Dog mener Nieuwenhuijsen, at andre mekanismer, som et lavere stressniveau hos folk der bor tæt på grønne områder, kan spille en større rolle. Flere studier har nemlig vist, at gåture i skove, ved vandet og andet natur, kan nedsætte stress og angstniveauet hos folk.

Forskerne mener, at mere forskning er nødvendig, for helt præcist at kunne sige, hvilke faktorer der gør sig gældende ved grønne områders formindskelse af risiko for brystkræft. Yderligere mener de, at dette resultat kan betyde, at vi skal omhyggelige med, hvad der bliver bygget omkring os og at grønne naturområder er vigtigere end vi tror.

Kan det være hvilken som helst skov?

Det kan være hvilken som helst skov, park, have, grønt område man færdes på. Det behøver ikke at være hverdag, man går sin tur. Man kan sagtens vælge at tage en tur i skoven en eller to gange om ugen. Bor man i provinsen, hvor der typisk ikke er særlig langt til skove og grønne områder kan dette sagtens lade sig gøre. Hvis man derimod bor i de større byer i Danmark kan dette være lidt sværere.

Størstedelen af storbyerne i Danmark har parker og andre grønne arealer, men man skal søge udad for at nå til skovene. I København findes der eksempelvis rækkevis af haver, parker og lidt uden for centrum kan man sagtens finde skove og større grønne arealer. I Odense kan man finde Skovsøen, som befinder sig lige ved siden af Odense Zoo. I Aalborg er der en stor park kaldet Dall Hede, her er der rigeligt med plads at gå rundt på og andre bruger det som cykelrute eller til løber ture.

Er man i tvivl om den by man skal flytte til har grønne arealer, kan man med en Google søgning sagtens se efter selv. Vælger man at gøre boligkøbet gennem, for eksempelvis en boligadvokat i Aalborg, kan man høre denne person ad, da disse typisk er velkendte med byen og hvad der befinder sig. Du er højst sandsynligt ikke den første til at stille dine specifikke spørgsmål, da de fleste boligadvokater er erfarne og har været i branchen i en række år.

Hvilke andre fordele er der ved gåture?

Andre fordele ved at gå lange ture, cirka 30 minutters varighed i et fast tempo, kan være øget kardiovaskulær og pulmonal sundhed. Det vil sige man træner hjertekredsløbet og lungerne. Da gåture kan anses som værende motion, kan man yderligere formindske risikoen for hjertekarsygdomme og hjerteanfald. Udholdenhed er også noget man får trænet op ved lange gåture, og har man kosten på plads kan man endda få reduceret sin kropsfedtprocent.

Sørg efter bedste evne at holde et tempo, der tillader dig at tale hvis du går med en anden, men ikke tillader dig at synge, samt at du kan mærke pulsen stiger og du bliver svagt forpustet.

Det vil til hver en tid anbefales, taget i betragtning at man kan holde til det, at man løber. Dette kan du nøjes med 2-3 gange om ugen, i samme tidshorisont, 30 minutter.

Det er svært at komme i gang

Har du vanskeligheder ved at komme i gang, skal du ikke frygte, du er ikke den eneste. Start stille ud. Start med at løbe så langt du kan og gå til du føler du er klar igen, herefter kan du løbe igen. Gentag denne cyklus til du har været i gang cirka 30 minutter. Hvis du fortsætter på denne måde vil du i løbet af få uger være i form nok til, at kunne holde et stille og roligt tempo i gennem hele løberuten.

Vil du udfordres, kan du prøve at skifte til HIIT – High Intensity Interval Training. Her går det ud på, at man skiftevis spurter og går. Typisk tager man 7-8 runder af spurt- og gå tempo. Når du efter, at have løbet et stykke tid, er begyndt at komme i en fornuftig form kan du lægge dig ud med HIIT.

Spurt cirka 30 sekunder og forsøg virkelig at give det en god skalle. Herefter går du i 1 minut, og spurter igen i 30 sekunder. Fortsæt denne cyklus indtil du har været 7-8 runder i gennem. Dog er det vigtigt, at man starter med at varme op, inden man lægger sig ud med at spurte.

Løb gerne i en 10 minutters tid til du kan mærke at kroppen er varm nok til, at begynde din HIIT træning.

Kilde til undersøgelsen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1438463918301317?via%3Dihub

Øvrige kilder omkring hjertesundhed: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/walking-for-good-health

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *