Sådan får du flere vitaminer: 3 gode metoder

En sund kost er vigtig for et godt helbred, og her er vitaminer en af de absolut vigtigste faktorer. Det handler om at få indtaget nok vitaminer, hvilket du kan opnå på flere forskellige måder. Her får du en guide, der gør, at du bliver dækket godt ind på samtlige vitaminer og mineraler.

Begynd på juicing

Juicing betyder, at du laver (og indtager) hjemmelavet juice. Denne juice presses fra friske frugter og grøntsager, så essentielt indtager du altså bare disse i flydende form.

Det kan være en ret god idé, da der ofte er masser af vitaminer at hente her. Gulerødder byder for eksempel på store mængder A-vitamin, mens appelsiner har store mængder C-vitamin. Grønkål og spinat har fine kombinationer af det hele, men er især kendte for deres gigantiske indhold af K-vitamin. Næsten alle frugter og grøntsager har et eller andet at byde på, når det kommer til vitaminer. Og du kan altså få det maksimale ud af dem, når du laver juice.

Fordele ved at lave juice frem for bare at spise råvarerne:

  • Det er nemmere at drikke en halv liter juice end det er at spise 10-20 stk grøntsager
  • Du får et solidt energiboost
  • Vitaminerne er sorteret fra fiberen og rammer derfor cellerne langt hurtigere

Derudover er juicing en sund og sjov hobby. På samme måde som mange bliver fanget af madlavningens univers, så sker det samme ved juicing.

Det kræver dog, at du har en god juicer. Det kan være svært at finde den rette, hvis du ikke kender ret meget til juicing i forvejen, men du kan finde en guide til at købe juicer.

Kosttilskud

Kosttilskud kan også give dig de vitaminer, du har behov for. En klassisk vitaminpille er det bedste eksempel – her får du en god kombination af alle de vitaminer, der dækker de almene behov ind.

Dog kan det nogle gange være nødvendigt med fokus på enkelte vitaminer eller mineraler, også får du brug for specifikke tilskud. For eksempel kan det være, at du mangler Vitamin B12, Vitamin D, eller noget helt tredje. Og i så fald kan du tilføje lidt ekstra. Men for at finde ud af, om du har et specifikt vitaminunderskud, kan du få testet dine niveauer hos lægen. Der bliver simpelthen taget en blodprøve, og senere får du dine resultater. Her bliver det indikeret, om du har de vitaminer i kroppen, som du burde. Hvis ja, så er alt godt: Hvis du mangler et eller flere vitaminer, så giver det mening at supplere.

For de fleste danskere er en varieret kost nok til at dække det meste, og tilføjer du en almindelig vitaminpille (eller en vane som juicing), så er det sjældent nødvendigt med ekstra kosttilskud. I tilfælde af du gerne vil se nærmere på vitaminpiller og lignende produkter: Tag et kig på nogle af de mange webshops med kosttilskud. Du kan også finde vitaminer på apoteket og i de fleste supermarkeder.

En sund og varieret kost

Intet slår den varierede kost. Friskpresset juice og vitaminpiller er nogle enormt gode plusser, men fundamentet skal altid være i orden. Fokusér derfor altid på at overholde en sund og varieret kost, hvor de fleste vitaminer og mineraler indgår.

“Varieret” kan selvfølgelig være lidt svært i de moderne tider, hvor det er populært at prøve sig frem med alverdens kostplaner. Nogle følger stenalderkost, mens andre er veganere. Og sådan er der så meget. Men uanset hvilken kostplan du normalt følger, så er det altid muligt at opnå en form for variation. Hvis du primært er kødspiser, kan du hente varieret næring ved at spise forskellige typer af kød. Og hvis du er vegetar eller veganer, så kan du ligeledes hente forskellig næring ved at spise varieret med frugter, grøntsager, bønner, nødder, og så fremdeles.

Det handler altså om, at vi bør dække os godt ind og have en overordnet sund kost. Også kan man sådan set godt følge en bestemt kostfilosofi – så længe vitamin- og mineralindholdet er på plads.

Konklusion

Det var altså et par måder at få rigeligt med vitaminer på. Den sidste var lidt åbenlys, men ikke desto mindre utrolig vigtig at nævne.

Vitaminpiller kender vi også alle til, men nogle gange er det fint at blive mindet om de gode vaner. Juicing er noget, der bliver mere og mere populært blandt danskerne, men som de fleste dog ikke praktiserer. Det er ret nemt at begynde på, og derfor kan det betragtes som den store takeaway fra denne artikel. I hvert fald kan det gøre en positiv sundhedsmæssig forskel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *