Får dit barn nok at spise
Det kan nogle gange være svært at forstå, at dit barn ikke behøver særlig meget mad i løbet af dagen. Men får han eller hun reelt set nok mad?
Du er ikke den eneste, der oplever, at dit barn ikke vil spise mere end en håndfuld skinketern og lidt spaghetti. Mange forældre oplever, at deres barn ikke spiser nævneværdig meget mad hverken til morgenmad, middagsmad eller aftensmad.
Flere uafhængige kilder har dog tidligere meldt ud, at børnene får den mængde mad som de har behov for. I hvert fald nok til at holde kroppen kørende.
Men hvordan kan det være, at vores børn nogle gange ikke spiser særlig meget? Der findes desværre ikke et entydigt svar. Der er et utal af faktorer, som vi desværre ikke kan gøre noget ved. Dog findes der også en lang række faldgruber, som vi som forældre, kan se os medskyldige i at holde ved live.
Derfor er det vigtigt, at børn spiser sundt mad
Det nævnes med jævne mellemrum, at vores generation kommer til at leve væsentlig længere end den tidligere generation. Dette er måske sandt, men det ændrer ikke på det faktum, at vi stadig skal være påpasselige med, hvad vi fylder i vores mund.
Fakta: Sandsynligheden for at dø for vi fylder 50, er mere end halveret ift. 45 år siden.
Børn og voksne bliver stadig diagnosticeret med Type-2 diabetes og overvægt ses stadig i en bred omfang i samfundet.
Udsigten til at leve længe, afhænger dermed stadig af, hvad vi som voksne putter i vores og vores børns munde. Pommes frites, burgere og sodavand indgår i rigtig mange familiers kostvaner på trods af det store indhold af sukker og fedt.
Sunde spisevaner er vejen frem
Det kan godt være, at det næste du skal læse, lyder umuligt. Dit barn får oprigtigt lyst til at spise meget mad, hvis I som forældre gør noget for, at forklare hvorfor maden er godt for ham eller hende.
Mange gange giver det knapt så meget mening for børnene, hvorfor de ikke kan få spaghetti og skinketern hele dagen lang. Hvis vi som forældre får lært vores børn i en tidlig alder, at deres energi er direkte afledt af den mad vi putter i munden, kan det være afgørende for børnenes lyst til at spise sundt og varieret.
Når først at barnet når de 3 år, er det vigtigt for barnet at være med i beslutningsprocesser. På det tidspunkt i deres liv, bliver de selv mere bevidst om hvad de kan og ikke kan. En yderst effektiv måde, at give børn noget mere medbestemmelse, samtidig med, at de spiser mere varieret, er ved at inddrage dem i beslutningsprocessen når det kommer til valget af eksempelvis grøntsager.
(Det kan også være, at turen i det lokale supermarked bliver væsentlig sjovere med et barn, der føler underholdt)
Mad giver energi og mere tid til leg
En sund kost er den direkte vej til mere energi. Hvis barnet spiser en energirig kost, vil han eller hun opleve at kunne holde sig vågen i længere tid samtidig med, at koncentrationen ikke har så store udsving.
De store udsving i energiniveauet hos børn er grundet blodsukkeret. Får børn ofte nogle skiver æble eller et stykke chokolade mellem måltiderne, sker der helt sikkert nogle store udsving i energien og ulvetimen kan være væsentlig længere end man ønsker den.
Til morgenmaden kan du i stedet for frosties og havregryn med sukker på, prøve at få inkluderet sunde fedtstoffer og proteiner sammen med kulhydrater.
Eksempler til hver kategori:
- Rig på fedtstoffer: Hørfrøolie og mandler
- Rig på protein: Skyr og æg
- Rig på kulhydrater: Frugt, bær og grovvalsede havregryn
Kilde: Kids-world.dk
Drop de dårlig spisevaner
De dårlige spisevaner er vejen til alt ondt. Overdrivelse fremmer forståelsen. Det kan godt være, at vi skal spise 5-7 stykker frugt og grønt om dagen. Men at supplere med en frugt såsom æble hele dagen, er faktisk at tage dette kostråd til grænsen.
Æble indeholder rigtig meget sukker, hvilket får blodsukkeret i kroppen til at stige gevaldigt, hvilket giver de her udsving af energi hos børnene.
Lad derfor være med at give din pige eller dreng et stykke frugt 10 gange om dagen mellem måltiderne. Det giver et ustabilt blodsukkerniveau, og appetitten bliver ødelagt.
Vi skal passe på vores børn som vi passer på os selv. Derfor har vi også et ansvar for, at den kost som vi tilbyder vores børn, er den rigtige og i en god kvalitet. Langt hen af vejen handler det i bund og grund om, at du som forældre gør dig nok klare tanker om, hvad der er sundt kost for dit barn.